Välj rätt gardinbredd för ditt hem

Välj gardinbredd baserat på fönstrets bredd och önskad effekt. Generellt, använd 1,5-2x fönstrets bredd för fyllighet. För wavegardiner, rekommenderas 2x tyget för jämn vågeffekt. Med fingerkrokar, sikta på minst 1,5x bredden. Dessa riktlinjer varierar med personlig stil och typ av gardinupphängning. Vid osäkerhet, rådgör med en av våra gardinexperter.
Nedan följer illustrerande bilder med mätinstruktioner kring hur bred gardin du behöver. 

Wavegardiners bredd

En enkelbredd (140 cm) blir som bredast wavead ca 70 cm och som smalast 20 cm.

En dubbelbredd (280 cm) blir som bredast wavead ca 140 cm och som smalast 40 cm.

Fingerkrokgardiners bredd

En enkelbredd (140 cm) blir som bredast ca 85 cm och som smalast 35 cm.

En dubbelbredd (280 cm) blir som bredast wavead ca 170 cm och som smalast 70 cm.

Vanliga frågor om gardiners bredd

Skillnaden mellan singelbredd och dubbelbredd i handlar om mängden tyg som används. En singelbredd kan räcka om du har ett litet fönster du endast vill klä sidorna med. Annars är en dubbelbredd att rekommendera då det ger ett fylligare och ett mer funktionellt syfte.

Har du ett större gardin projekt och behöver skräddarsytt även på bredden är du välkommen höra av dig till oss via mejl. Där kan vi guida dig i vilken gardinbredd just du behöver.

Inom Stockholmsområdet erbjuder vi kontrollmätningar över ett hembesök. Boka din gardinrådgivning idag!

Ibland är väggarna runt fönstret inte lika på båda sidor. Ofta är en sida smalare än den andra. För att gardinerna ska se bra ut i sådana fönster rekommenderar vi att man sätter upp en dubbelbredd där det finns mer plats och en singelbredd där det är mindre plats.

På detta sätt är det möjligt att balansera gardinernas utseende och funktion optimalt utifrån rummets unika förutsättningar.

Om ni väljer mellan singelbredd och dubbelbredd är med hög sannolikhet den breda att föredra.

Att välja en gardin med dubbelbredd har flera fördelar, särskilt när du har utrymme att utnyttja eller stora fönster att täcka. Mer tyg skapar djupare och mer uttrycksfulla veck. Detta ger en rikare och mer elegant look.

Bredare täckning kan även vara mer praktiskt då fönstret har behov av insynsskydd, solskydd eller mörkläggning.